Pikaohjeet

4. Pikaohjeet opettajille

4.2. Sisu ja TUNI Moodle

Toistaiseksi uusia TUNI Moodle -kurssialueita luodaan vain kerran päivässä (eräajo joka yö 02:00). Tulevaisuudessa luonti onnistuu lähes reaaliaikaisesti.

Luo uusi TUNI Moodle -kurssialue toteutukselle Sisussa

 • Kirjaudu Sisuun: https://tuni.fi/sisu
 • Valitse Sisusta opintojakson toteutus
 • Toteutuksen tiedot -välilehti > Luokittelutekijät
 • Muokkaa -painike

Luokittelutekijät

 • Toteutukselle tilattava oppimisympäristö > Lisää > Valitse "TUNI Moodle"
 • Tallenna

Ttoteutukselle tilattava oppimisymparistö

Uusi TUNI Moodle -kurssialue luodaan "TUNI Moodle" -luokittelutekijän lisäämisen jälkeen "Opintojaksototeutukset - TAU" -kategoriaan seuraavana yönä (eräajo joka yö 02:00), jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Toteutuksella on Sisussa päättymispäivä tulevaisuudessa (toteutus on parhaillaan käynnissä tai vasta tulossa)
 • Toteutuksella on Sisussa vähintään yksi vastuuopettaja tai opettaja
 • Toteutuksella on Sisussa määritelty opetuskieli 
 • Toteutuksella on Sisussa opetuskielellä määritelty nimi ja nimen tarkenne
 • Toteutus liittyy Sisussa opintojaksoon, jolle on määritelty opintojakson koodi
Uuden TUNI Moodle -kurssialueen luomisesta tulee sähköpostilla ilmoitus kaikille toteutuksen vastuuopettajille ja opettajille.

TUNI Moodle -kurssialueen luomisen yhteydessä kaikki Sisussa toteutuksella vastuuopettajana tai opettajana olevat käyttäjät lisätään automaattisesti opettajiksi TUNI Moodle -kurssialueelle. 

TUNI Moodle -kurssialueen nimi ja linkki kurssialueelle näkyvät Sisussa toteutuksen tiedoissa: Kuvaukset > Oppimisympäristöt 

Oppimisympäristöt

Sisun kautta toteutukselle voi luoda vain yhden TUNI Moodle -kurssialueen. Jos toteutuksella tarvitaan useita TUNI Moodle -kurssialueita, voit luoda lisää kurssialueita manuaalisesti "Muut" -kategoriaan. Opiskelijat pitää kutsua näille kurssialueille kurssiavaimella tai lisätä käsin.

Kopioi vanhan kurssialueen sisällöt uudelle kurssialueelle

Voit tarvittaessa kopioida vanhan olemassa olevan TUNI Moodle -kurssialueen sisällöt uudelle tyhjälle TUNI Moodle -kurssialueelle: Kopioi kurssialue (Tuo-toiminto)

Lisää opettajia myöhemmin

Jos lisäät myöhemmin uuden vastuuopettajan tai opettajan toteutukselle Sisussa, käyttäjä lisätään automaattisesti opettajaksi TUNI Moodle -kurssialueelle seuraavana yönä (eräajo joka yö 02:00). 

Poista opettajia myöhemmin

Jos poistat myöhemmin vastuuopettajan tai opettajan toteutukselta Sisussa, käyttäjää ei kuitenkaan poistata Moodle-kurssialueelta tai käyttäjän roolia muuteta. Tällä varmistetaan se, että myös suoraan TUNI Moodlessa voi lisätä käyttäjiä kurssialueen opettajiksi ilman Sisua (esimerkiksi Tampereen korkeakouluyhteisön ulkopuoliset käyttäjät).

Sisun kautta TUNI Moodle -kurssialueelle lisätty opettaja pitää ensin poistaa Sisussa toteutuksen opettajista ja poistaa sitten käyttäjä TUNI Moodle - kurssialueelta tai poistaa käyttäjältä TUNI Moodle -kurssialueella opettajan rooli.

Kurssialueen poistaminen

Jos Sisussa luotua TUNI Moodle -kurssialuetta ei tarvitakaan:

 • Poista Sisussa toteutukselta "TUNI Moodle" -luokittelutekijä
 • Poista Sisussa toteutuksen tiedoista linkki "TUNI Moodle" -kurssialueelle
 • Poista TUNI Moodle -kurssialue

Tulossa kesällä 2020: Opiskelijoiden lisääminen sähköisten ilmoittautumisten perusteella TUNI Moodle -kurssialueelle

Sisu - TUNI Moodle -integraation toinen vaihe toteutetaan kesällä 2020: Sisussa opintojakson toteutukselle ilmoittautuneet opiskelijat lisätään automaattisesti TUNI Moodle -kurssialueelle, jos kurssialue on luotu Sisun kautta. Lisäksi toteutetaan opiskelijoiden poistaminen automaattisesti TUNI Moodle -kurssialueelta, jos opiskelija myöhemmin peruu ilmoittautumisensa Sisussa.