5. Ohjeet opiskelijalle pähkinänkuoressa

Miten kirjaudun Moodleen
Miten liityn kurssialueelle
Miten vaihdan unohtuneen salasanan
Omat profiiliasetukset
Työpöydän asetukset
Miten poistun kurssialueelta

Miten kirjaudun Moodleen


TUNI Moodlen löydät osoitteesta moodle.tuni.fi.

TUNI Moodlessa on kolme kirjautumistapaa, jotka löydät sivulta moodle.tuni.fi/login/.

Kirjaudu TUNI-tunnuksella
Jos olet Tampereen yliopiston tai Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija, kirjaudu TUNI-tunnuksellasi.

Kirjaudu HAKA-tunnuksella
Jos olet jonkin muun suomalaisen korkeakoulun opiskelija, kirjaudu oman korkeakoulusi tunnuksella. Valitse valikosta oma korkeakoulusi ja kirjaudu omalla tunnuksellasi.

HUOM! Jos olet CampusOnline-, FiTech- tai JOO-opiskelija ja olet saanut TUNI-tunnuksen, käytä TUNI Moodlessa aina TUNI-tunnustasi, jotta suorituksesi kirjautuvat oikein.

Kirjaudu erillisellä Moodle-tunnuksella
Jos sinulle on toimitettu jokin muu tunnus TUNI Moodleen kirjautumista varten, kirjaudu saamallasi tunnuksella.

Kirjaudu ulos Moodlesta napsauttamalla oikean yläkulman profiilikuvakettasi ja valitsemalla avautuvasta valikosta Kirjaudu ulos.

Miten liityn kurssialueelle


Useimmille kursseille opiskelijat liitetään automaattisesti vahvistettujen ilmoittautumisten perusteella. Nämä kurssit näet työpöydälläsi, kun olet kirjautunut Moodleen.
 
Joillekin kursseille voi olla rekisteröityminen avaimella. Jos avaimella rekisteröityminen on käytössä, saat avaimen opettajalta. Opettaja voi antaa avaimen yhteydessä myös kurssialueen osoitteen, mutta jos et tiedä osoitetta, etsi kurssi Moodlesta kirjoittamalla sen koodi, nimi tai nimen osa sivun yläreunan hakukenttään. Klikkaa hakutuloksista kurssin nimeä, syötä kenttään saamasi kurssiavain ja paina Lisää minut kurssialueelle -painiketta. Huomioi, että avain on kirjoitettava täsmälleen oikeassa muodossa, isot ja pienet kirjaimet huomioiden. Kun olet ensimmäisellä kerralla rekisteröitynyt avaimella, kurssi jää näkyviin työpöydällesi.

Miten vaihdan unohtuneen salasanan


Vaihda TUNI-tunnuksesi salasana (siirryt toiseen palveluun)

Vaihda Moodlen erillistunnuksen salasana

Omat profiiliasetukset


Pääset muokkaamaan käyttäjätietojasi klikkaamalla profiilikuvaketta oikeassa yläkulmassa. Valitse avautuvasta valikosta Käyttäjätiedot -> Muokkaa tietoja.

Miten lisään kuvan käyttäjäprofiiliin


Voit lisätä käyttäjäprofiiliisi kuvan. Klikkaa profiilikuvaketta, valitse avautuvasta valikosta Käyttäjätiedot -> Muokkaa tietoja ja siirry sivulla kohtaan Käyttäjäkuva. Lisää .jpg- tai .png-tiedostomuodossa oleva kuva koneeltasi palvelimelle joko tiedostonvalitsimen kautta tai hiirellä raahaamalla ja tallenna tiedot. Huomioi, että Moodlessa suurin sallittu tiedostokoko on 100 Mt eikä kuvaa voi tallentaa, jos se on tätä suurempi. Tallennettaessa kuvatiedosto leikkautuu neliöksi ja sen koko muuttuu 100 x 100 pikseliksi.

Työpöydän asetukset


Kun kirjaudut Moodleen, esiin avautuu työpöytäsi, josta näet helposti kaikki kurssialueesi.

Voit järjestää kurssilistaustasi Kurssien yhteenveto -lohkossa eri tavoilla.
 
Voit katsella kurssilistaa ruudukkonäkymässä kuvien kera valitsemalla näyttötavaksi Kortti tai tiiviimpänä listana valitsemalla näyttötavaksi joko Lista tai Kurssikuvaus, jolloin listassa näytetään kurssien nimien lisäksi myös niiden kuvaukset. Vaihda näkymää kurssien nimien yläpuolella olevasta valikosta.

Voit järjestää kurssit nimien mukaiseen aakkosjärjestykseen tai sen mukaan, milloin olet kursseilla viimeksi käynyt, jolloin saat aktiivisimmin käyttämäsi kurssit listan alkuun.

Voit poistaa tarpeettomia kursseja näkymästä tai merkitä haluamiasi kursseja suosikeiksi valikosta, jonka löydät kurssin nimen yhteydestä kolmen pisteen takaa.  

Vasemmanpuoleisesta valikosta voit suodattaa näkymää valitsemalla näkyviin kaikki paitsi näkymästä poistetut kurssit, käynnissä olevat, tulevat tai menneet kurssit, suosikit tai pelkästään näkymästä poistetut kurssit.

Miten poistun kurssialueelta


Voit itse poistua kurssilta vain silloin, jos olet rekisteröitynyt kurssille avaimella. Siinä tapauksessa löydät kurssilta poistumistoiminnon kurssin etusivulla kurssin nimen alapuolella näkyvältä Lisää-välilehdeltä.

Jos olet Tampereen yliopiston opiskelija, voit ennen opintojakson alkamista peruuttaa ilmoittautumisesi Sisussa, minkä jälkeen sinut poistetaan automaattisesti myös opintojaksoon liittyvältä Moodle-kurssialueelta tunnin kuluessa. Jos opintojakso on jo käynnissä etkä pysty enää perumaan ilmoittautumista Sisussa, ota yhteyttä Sisun tukeen.

Jos olet TAMKin opiskelija, voit ennen opintojakson alkamista peruuttaa ilmoittautumisesi Pakissa. Jos opintojakso on jo käynnissä etkä pysty enää perumaan ilmoittautumista Pakissa, pyydä opettajaa poistamaan vahvistettu ilmoittautumisesi Pepistä, minkä jälkeen sinut poistetaan automaattisesti seuraavana yönä myös Moodle-kurssialueelta.

Kurssialueet ovat Moodlessa opiskelijoilla näkyvissä niin kauan kuin kurssialueen opettaja pitää kurssialueen julkaistuna. Moodlen työpöydällä voit kuitenkin piilottaa turhat kurssialueet poistamalla ne näkymästäsi. Valitse kurssialueen nimen yhteydestä kolmen pisteen takaa Poista näkymästäni.  Vasemmanpuoleisesta valikosta saat nämä kurssialueet halutessasi näkyviin valitsemalla Näkymästäni poistetut.