TUNI Moodle -kurssialueiden automaattinen poisto: lyhennetty säilytysaika ja käyttämättömyys-sääntö

TUNI Moodle -kurssialueiden automaattinen poisto: lyhennetty säilytysaika ja käyttämättömyys-sääntö

Moodle 1 -
Vastausten määrä: 0

Vanhojen kurssialueiden automaattinen poistoprosessi otettiin käyttöön TUNI Moodlessa tammikuussa 2023. Poistoprosessiin tehdään 5.2.2024 kaksi muutosta: poistettuja kurssialueita säilytetään 6 kuukautta aikaisemman 11 kuukauden sijasta ja poistamisperusteeksi otetaan käyttämättömyys kurssialueen päättymispäivämäärän lisäksi. Opettaja: huomioi yliopiston ja TAMKin tiedonohjaussuunnitelmissa (TOS) määritelty osasuoritusten maksimisäilytysaika Moodle-kurssialueillasi.

TUNI Moodlessa on tuhansia vanhentuneita, jo pitkään käyttämättöminä olleita kurssialueita, joita opettajat eivät ole itse poistaneet Moodlesta. Melkein samannimiset kurssialueet aiheuttavat sekaannuksia sekä opiskelijoille että opettajille, turhat kurssialueet kuormittavat Moodle-palvelimia ja niillä on opiskelijoiden tehtäväpalautuksia ja muita suorituksia, jotka tulisi poistaa yliopiston ja TAMKin tiedonohjaussuunnitelmien (TOS) mukaan 6-12 kk kuluttua loppuarviointien tekemisestä. Automaattinen kurssialueiden poisto otettiin käyttöön näiden syiden takia vuoden 2023 alussa. 

Helmikuun 2024 alusta lähtien poistoprosessiin joutuvat automaattisesti myös sellaiset kurssialueet, joilla kukaan ei ole käynyt yli kahteen vuoteen kertaakaan. Tämä sääntö on täysin erillinen kurssialueen päättymispäivämäärästä. Opettajana saat sähköpostiviestin, jos joku omista kurssialueistasi siirretään roskakoriin tämän säännön perusteella.

Kun kurssialue on ollut yli kuukauden roskakorissa eikä opettaja ole sitä palauttanut aktiiviseksi tänä aikana, kurssialue piilotetaan myös opettajalta. Aikaisemmin kurssialuetta on säilytetty vielä 11 kk, jona aikana IT helpdesk on pystynyt palauttamaan kurssialueen opettajan pyynnöstä. 5.2.2024 lähtien tämä jälkimmäinen säilytysaika lyhennetään 6 kuukauteen. Syinä muutokseen on kaksi: palautuspyynnöt poistetuista kurssialueista on tehty heti säilytysaikaikkunan alussa ja lyhyemmällä säilytysajalla vapautetaan nopeammin Moodle-palvelinten resursseja, erityisesti levytilaa.

Opettaja: Jos sinulla on TUNI Moodlessa yli vuosi sitten päättyneitä kurssialueita, olet saanut viestejä niiden siirroista roskakoriin. Helmikuusta lähtien saatat saada viestejä kurssialueista, joiden päättymispäivämäärää olet muokannut tai poistanut, mutta joilla kukaan ei ole käynyt kahteen vuoteen. Outlook-sähköpostissasi voi olla käytössä ns. Focused Inbox (oletus), minkä seurauksena Outlook saattaa ohjata Moodlen lähettämät sähköpostiviestit Muut-näkymään. Voit halutessasi pakottaa kaikki uudet Moodlen sähköpostiviestit tärkeisiin valitsemalla Muut-näkymästä jonkin Moodlen lähettämän viestin ja valitsemalla
Siirrä > Siirrä aina Lajiteltu-/Tärkeät-kansioon (Always Move to Focused).

Jos epäilet, että roskakoriin on joutunut jokin tarpeellinen ja säästettävä kurssialue, voit etsiä poistoviestejä sähköpostistasi seuraavilla lähettäjä- ja otsikkotiedoilla:

Lähettäjä:

  • Älä vastaa tähän sähköpostiin (TUNI Moodle) noreply-tuni [at] mmg.fi>
  • Do not reply to this email (via TUNI Moodle) noreply-tuni [at] mmg.fi>

Otsikkona joku näistä:

  • TUNI Moodle: Kurssisi on siirretty roskakoriin
  • TUNI Moodle: Kurssisi on poistettu

Toimi näin opettajana, jos vanha kurssialue on tarpeellinen tulevaisuudessakin:

  • Jos kurssialueen roskakoriin siirrosta on alle kuukausi: etsi kurssi Moodlesta ja palauta se roskakorista. Muista muokata päättymispäivämäärä kurssin asetuksista.
  • Jos roskakoriin siirrosta on yli kuukausi ja sait poistettu-viestin: ota yhteyttä IT Helpdeskiin, kerro kurssialueen nimi ja pyydä sen palauttaminen roskakorista.
  • Kurssialue ei ole joutunut vielä roskakoriin: muokkaa tarvittaessa kurssin asetuksista päättymispäivämäärää 1-2 vuodella eteenpäin tai poista päättymispäivämäärä kokonaan käytöstä, jos tiedät tarvitsevasi kurssialuetta vuosia eteenpäin (master/template-kurssi, josta kopioit uudet kurssialueet). Älä aseta päättymispäivämäärää 2030-luvulle tai myöhemmäksi! Käy kurssialueella kerran vuodessa, kopiointi- tai tuo-toimenpide uudelta kurssialueelta ei riitä.

Jos haluat poistaa opiskelijasuoritukset mutta säästää Moodle-kurssialueen sisällöt tehtävänantoineen, kopioi ensin tehtäväaktiviteetti (muokkaustila päälle > aktiviteetin Muokkaa-valikko > Kopioi) ja poista sen jälkeen alkuperäinen tehtäväaktiviteetti. Huomaa, että tehtävän poisto poistaa myös suoritustiedot Moodlen arviointikirjasta, joten tee tämä aikaisintaan 6kk loppuarviointien jälkeen. Poistettu kurssin sisältö on palautettavissa 7 päivän ajan kurssin omasta roskakorista.   

Lisätietoja ja opettajien ohjeistus, kuinka estää kurssialueen automaattisen poistamisen:
Moodlen pikaohjeet: Kurssialueiden automaattinen poistaminen