3. Uusi työpöytä (Dashboard)

Moodle 3.4-päivityksessä elokuussa 2018 henkilökohtainen Moodle etusivu eli työpöytä (dashboard, "Katsaus kursseistani") muuttui. Muutos on moodle.org:n toteuttama ja vastaavanlainen työpöytänäkymä tulee olemaan myös seuraavissa Moodlen versioissa.


Valitettavasti uudessa versiossa ei enää oletuksena ole mahdollista järjestää kursseja haluamallaan tavalla eikä valita kuinka monta kurssia näytetään kerrallaan. Tämä on monelle opettajalle ja opiskelijalle heikentynyt ominaisuus, varsinkin jos he ovat monella Moodle-kurssilla. Sekä opettajilla että opiskelijoilla on kuitenkin mahdollista ottaa käyttöön toisenlainen "Omat kurssini"-lohko, jossa on entiset ominaisuudet ja jota voi käyttää uuden "Kurssien yhteenveto" -näkymän rinnalla tai tilalla.


Mitä voin tehdä opettajana ja/tai opiskelijana?

1) Lisää Työpöytä-sivulle "Omat kurssini"-lohko, jolloin saat kurssit järjestettävänä listana ja voit merkitä suosikkikurssisi. 

  • Mene Moodlen Työpöytä-sivulle
  • Klikkaa "Muokkaa tätä sivua haluamaksesi" (oikea yläkulma)
  • Lisää lohko "Omat kurssini" (oikea palsta)
  • Siirrä “Omat kurssini”-lohko keskimmäisen palstan ylimmäiseksi tai vasempaan palstaan. Vanhan lohkon voit tarvittaessa piilottaa lohkon ratasvalikosta.

Muokkaustilassa voi vaihtaa "Omat kurssini" -lohkon alasvetovalikosta Kurssit-välilehden järjestämiskriteerin. Kun poistut muokkaustilasta, Kurssit-listasta voit valita tähti-ikonilla ajankohtaiset kurssit Suosikit-välilehdelle.


2) Mene Moodle-kursseille POP-opintojaksosivujen kautta. Kun opettaja on lisännyt Moodlen linkin kurssisivulle, pääset kirjautumaan sitä kautta kurssille.


3) Etsi kurssiasi Etsi-toiminnolla joko Moodlen etusivun tai Työpöytä-sivun kautta.


4) Opiskelija voi poistaa itsensä kurssilta. Huomaa kuitenkin, että opettaja ei näe enää mm. palauttamiasi tehtäviä Moodlessa.


Mitä voin tehdä opettajana?

1) Opettajan kannattaa määrittää kurssin alkamis- ja päättymispäivät Moodle-kursseille. Kun ne on oikein määritetty, lukukauden kurssit tulevat näkyviin oikein uuden "Kurssien yhteenveto" -lohkon “Kurssit”-välilehden “Käynnissä olevat/tulevat/menneet kurssit”-välilehdille – myös opiskelijoille.

  • Mene kurssialueelle
  • Valitse Asetukset-lohkosta Kurssin ylläpito > Muokkaa asetuksia
  • Määritä/Tarkista kurssin aloitus- ja päättymispäivät (kurssin päättymispäivä ei sulje kurssialuetta, se ainoastaan ilmaisee sen, että kurssi on päättynyt).


2) Opettajana voit poistaa ne Moodle-alueet, joita ei enää tarvita:
Asetukset-lohko > Kurssin ylläpito > Muokkaa asetuksia > Siirrä kurssi roskakoriin 
(kts. tarkemmat ohjeet)


3) Opettaja voi piilottaa Moodle-kurssit, joita ei enää aktiivisesti tarvita. Ne listautuvat opettajalle “käynnissä olevat/tulevat/menneet kurssit”-välilehdille viimeisiksi. Huomioi, että piilotetut alueet eivät näy opiskelijoille – opettajan täytyy tiedottaa opiskelijoille, mihin mennessä heidän tulee hakea omat työnsä kurssialueelta talteen. Piilottaminen tapahtuu kurssin asetuksissa (Asetukset-lohko > Kurssin ylläpito > Muokkaa asetuksia > Kurssin näkyvyys: Piilota).


Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä it-helpdesk@tut.fi